Column / 26 mei 2020
We zijn momenteel veel bezig met onze gezondheid. We wassen onze handen, hoesten in onze elleboog en houden zoveel mogelijk afstand van anderen om besmetting met corona te voorkomen. Ondertussen blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek ‘We Werken Thuis’ dat we dagelijks meer dan 80% van de thuiswerkdag zitten. In hoeverre is dat goed voor je gezondheid?
Risico’s van langdurig zitten
Er wordt vaak gewaarschuwd voor de gevaren van zitten. Er is sterk bewijs dat langdurig zitten een verhoogde kans geeft op vroegtijdig overlijden. Daarnaast heb je een verhoogde kans op diabetes type II, depressie, overgewicht en/of obesitas, kanker en rugklachten wanneer je het grootste gedeelte van de dag zittend doorbrengt, zoals te lezen in de factsheet over langdurig zitten van TNO.
Bewegen en je afweersysteem
Langdurig zitten is bovendien slecht voor je afweersysteem. Dit is juist in deze tijd een belangrijk aspect. Want zolang er geen vaccin tegen het coronavirus ontwikkeld is, is ons afweersysteem de enige verdediging tegen het virus. Mensen die veel stilzitten, zullen meer vatbaar zijn voor Covid-19, betogen Onno van Schayck en Maartje Willeboordse in het NRC. Het is niet voor niets dat we van Mark Rutte nog wel naar buiten mochten om een frisse neus te halen, een rondje te fietsen of te wandelen.
Bewegen in vrije tijd niet de remedie
De negatieve gezondheidseffecten van langdurig zitten kun je ongedaan maken, maar niet door slechts een halfuurtje te gaan hardlopen in je vrije tijd. Het is van belang om het langdurig zitten al tijdens de werkdag regelmatig af te wisselen. Door bijvoorbeeld even staand te werken, een blokje om te doen of door simpelweg een kopje koffie te pakken.
Het Nieuwe Bewegen: meer dan handen wassen en jezelf foppen
Voor onze gezondheid is het dus belangrijk om te blijven bewegen. ‘Het Nieuwe Bewegen’ kennen we nu al. Bij herhaling worden we gewezen op handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, thuis blijven en een wandeling in de buurt. Dat lijkt meer op ‘Het Nieuwe Nauwelijks Bewegen’, we schudden geen handen meer en blijven zitten waar we zitten. Probeer desondanks toch die beweging op te zoeken. En niet alleen in de vrije tijd, maar ook gedurende de werkdag. Fop jezelf door naar je werk te fietsen, zoals die mevrouw die ’s ochtends de fiets pakt en in twintig minuten naar haar kantoor reed. En je raadt het al: ze parkeerde haar fiets weer in haar eigen schuur, en ging naar haar thuiswerkplek. Maar die beweging had ze toch mooi in de benen zitten!